Louis Peter Ouwendijk (Loek)

Geboren 25 november 1947 te 's Gravenhage

Louis Ouwendijk

De eerste tekenlessen

Loek kon als kind al leuk tekenen. Werd hierin dan ook gestimuleerd door zijn ouders en vanwege zijn kwaliteiten als 11 jarige toegelaten tot de gerenommeerde vereniging van amateur beeldende kunstenaars “Amateurspalet” te ’s Gravenhage. Onder bezielende leiding van de bekende impressionist Hessel de Boer (1921-2003) lid Haagsche Kunstkring en Pulchri Studio en later Rinus van der Neut (1910-1999) lid Pulchri Studio en Verve Den Haag werd op het atelier naar levend model gewerkt en schilderde Loek wekelijks tussen dit exclusieve groepje volwassenen de qua leeftijd meest uiteenlopende dames zowel gekleed als naakt.

portret loek.jpg

Eervolle vermelding

Bij de jaarlijkse tentoonstelling van Amateurspalet in november 1961 in museum Tollenshuis in Rijswijk ontving Loek een Eervolle Vermelding voor zijn ingezonden aquarel “Landschap” met de aantekening “opmerkelijk open gehouden en groot gezien; met schilderskwaliteiten”. In de Haagse Courant schreef de bekende kunstcriticus Rudolf Ernst Penning (lid Haagse Kunstkring en Hollandsche Kunstenaarskring, docent Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag) over deze aquarel: “Hartveroverend is ook de bijdrage van het jongste lid (13 jaar) Loek Ouwendijk. Tintelend, sprankelend en vinnig genoteerd zet hij zijn landschap voor de bezoeker neer. Hij kreeg hiervoor terecht een eervolle vermelding. Als Loeks ontwikkeling zich zo voortzet, mag men hier zeker van ,,veelbelovend” spreken.
Die verdere ontwikkeling werd verstoord door het overlijden van zijn moeder, 1 jaar na de succesvolle expositie. De vrije expressie werd onder ouderlijke druk omgezet in een meer doelmatige richting. Volgens vader Ouwendijk: ,,Kunstenmaker kan je altijd nog worden”. 

Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten

De Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag afdeling Reclame volgde. ‘s Avonds naar de academie, overdag werken voor een reclamebureau. Als bijverdienste het schilderen van de gigantisch grote billboards, destijds in gebruik op de gevel van bioscooptheaters. Menige portret van Sophia Loren, Brigitte Bardot en Audrey Hepburn zijn levensgroot met Loek’s medewerking op de gevels van diverse theaters gezet. Het vrij schilderen ging gewoon door. Twee exposities volgden, beiden met goede recensies en verkoopresultaten.

Het serieuze werk

Op 20 jarige leeftijd vertrok Loek met zijn toekomstige echtgenote Rietje naar Zwitserland voor een opleiding reclame-psychologie. Werkte daar vervolgens voor een exclusief warenhuis, een sportshop-keten en kwam, inmiddels getrouwd, via een Duitse uitgeverij na 4 jaar weer in Nederland terug. Startte 1975 in Arnhem een reclamebureau gespecialiseerd in het ontwerpen en drukken van brochure- en promotiemateriaal voor de verkoop en verhuur van onroerend goed. Loek hierover: ,, Er waren nog geen computers met tekenprogramma’s dus alle illustraties en art impressies van in aanbouw zijnde woonwijken en/of kantoorgebouwen kwamen van mijn tekentafel. Puur handwerk. De schilderopleiding kwam goed van pas”.

Druk leven

I.v.m. zijn werk met projectontwikkelaars & institutionele beleggers en zijn interesse in onroerend goed behaalde Loek zijn makelaarsdiploma in 1985. Het vele werk en de komst van geavanceerde grafische computers in het bedrijf zette het tekenen en schilderen op een laag pitje. Af en toe een aquarel aan boord van zijn zeilende aak of een olieverfdoek in zijn huis in Friesland waar hij de weekends vertoefde.
Rietje runde de drukkerij. Niet alleen Loek’s materiaal werd hier gedrukt. Rietje specialiseerde zich in familiedrukwerk. In enkele jaren tijd was zij op dit gebied de grootste in Nederland met exclusieve rechten voor het uitgeven van geboortekaarten van Dick Bruna’s Nijntje. Wereldwijd zijn deze kaarten verkocht. “Printed by DrukkeRietje-Netherlands".
In het jaar 2000 werd het bedrijf verkocht en vertrok de familie definitief naar hun huis in Friesland. Maakten reizen naar o.a. Azië, Indonesië en Zuid-Amerika. Nog een laatste zakelijke transactie volgde in 2004, de verkoop van 145 huizen in onroerend goed project Esonstad aan het Lauwersmeer. In 2006 volgde bij een gerenommeerde duitse scheepswerf de bouw van een prachtig nieuw zeiljacht waarmee Loek en Rietje lange zeereizen maakten en veel hebben gezien.

Terug naar de schilderkunst

In 2014 is eindelijk de innerlijke rust gekomen en heeft Loek het schilderen weer opgepakt. in 2016 volgde een periode van  "bijscholing" in Frankrijk in het atelier van de bekende portretschilder Ben Lustenhauwer. Portretten van Rietje, de kinderen, een paar opdrachten, zichzelf en… HANEN en KIPPEN.
Loek hierover: ,,In het schilderen van mijn haantjes kan ik me heerlijk uitleven. Het zijn prachtige en trotse dieren, vol kleur en menselijke trekjes . Ik geef mijn haantjes daarom een bepaalde karaktervolle uitdrukking mee. Vrolijk, somber, ingetogen, trots, brutaal of schalks. Net naar het uitkomt of naar gelang mijn stemming is”.
De eerste 2 doeken hangen in de nieuwgebouwde keuken van het boerenhuis van zoon en schoondochter in Zwitserland en waren daar bij vrienden en relaties meteen een succes. Reden voor Loek om het ouvre uit te breiden. Inmiddels hebben meer “Haantjes” een nieuw huis gevonden en sieren menige wand.

Ieder werk is uniek, een zeer aparte beleving en ontlokt de beschouwer vrijwel altijd een glimlach. Spontaan ontstond dan ook de uitdrukking; “Tussen Kunst & Kip”.